Aurelie

Aurelie di Marino

RITCS regie 2013. Maakt deel uit van K.A.K. en van Bookers & Hookers

 

Ik denk dat het belangrijk is voor theatermakers maar ook voor beleidsmakers om de vraag te stellen naar met wie we leven, om erachter te komen voor wie ons werk echt belangwekkend kan zijn, in onze versplinterde realiteit, i.p.v. erachter te komen wie het zou kunnen consumeren. De cultuurconsument is misschien ook een hedendaagse gangbare mythe. Het zal een waanzinnige dosis inventiviteit vergen om er een andere niet gangbare tegenover te stellen. Maar ik vermoed dat het belangrijk is. Omdat de wereld vorm krijgt doorheen mythes. Dat zei de Congolese meester in de podiumkunsten waar ik bij stond, onder een boom niet ver van Kinshasa.
Theatermakers creëren mythes om de realiteit speelbaar te maken. Hier en nu. Hier en nu is er nog één mythe die ik, als zelfverklaarde idioot, graag wil doorvertellen vanavond. En die is: Rien n’est fini. Tout recommence.

 

di Marino

U.F.O.

U.F.O.

 

 

TOP SECRET WORK IN PROGRESS 2020, onderzoeksproject

 

K.A.K.

Jong Gewei

TransfoCollect

U.F.O.

U.F.O. beeld

 

 

 

 

 

 

 

  Aurelie di Marino

U.F.O.

U.F.O. beeld

Cerebriraptor

Cerebriraptor tekst

Aurélie, Benjamin, Tomas en Lotte zijn niet gediagnos­ti­ceerd als psychi­a­trisch patiënt. Integen­deel, ze zijn normaal. Al te normaal. Maar hoe ziek is hun normali­teit? In Cerebriraptor nemen vier theater­ma­kers de moeilijke taak op zich om dokter te worden. Dokters en patiënten tegelijk. Met veel humor bricoleren ze zich een weg door de gekte die we niet meer zien. Ze laten zich bijstaan door psycho­a­na­listen en psychi­a­ters en tasten de normen van de waanzin af. En de waanzin van die normen. Zo maken ze Cerebriraptor: een freakshow van het alledaagse.

“Het is niet omdat ge ongelijk hebt met zoveel tegelijk dat ge gelijk hebt”

Regie: Aurelie di Marino
Spel:David Dermez, Lotte Diependaele, Benjamin Op de Beeck, Tomas Pevenage
Scenografie: Sven Roofthooft
Lichtontwerp: Maarten Thorrez
Geluidsontwerp:Niels Vanherpe
Kostuums: Anne-Catherine Kunz
Stage:Anne Declercq
Productie Theater Antigonecoproductie C-mine, De Grote Post, d e t h e a t e r m a k e r

Première 10 januari 2019

speeldata
speellijst
datumuurstadhuis
10/1/201920:00KortrijkAntigone

© d e t h e a t e r m a k e r
© FERRE

If there weren't any blacks you'd have to invent them

Aurelie info

Vijf acteurs vertalen de visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu.

Aurelie di Marino nodigde Ahilan Ratnamohan, Benjamin Op de Beeck, Nona Buhrs, Farbod Fathinejadfard en Kaat Arnaert uit om ‘If there weren’t any blacks you’d have to invent them’ op scène te brengen. Het is een filmscenario uit 1968 van de hand van Johnny Speight. Door deze schijnbaar gedateerde film te spelen, stellen ze een belangrijke paradox van de hedendaagse maatschappij in vraag: hoe kan het dat de leden van de maatschappij deelnemen aan systematisch geweld dat openlijk wordt genegeerd en verdrongen, terwijl dat leidt tot een sluimerend onderbewust persoonlijk schuldgevoel? ‘If there weren’t any blacks you’d have to invent them’ speelt met de paradox tussen het erkennen van de onrechtvaardigheid van de dominante blanke mannelijke machtsstructuren en het feit dat diezelfde machtsstructuren worden gebruikt om hun persoonlijke positie te verstevigen. Iedereen trekt zijn kostuum aan en speelt zijn rol. Maar klopt er nog een menselijk hart onder dat kostuum?

 

 

Gebaseerd op het filmscenario ‘If There Weren’t Any Blacks You’d Have to Invent Them’ van Johnny Speight
Van en met: Aurelie Di Marino, Farbod Fathinejadfard, Benjamin Op de Beeck, Ahilan Ratnamohan, Nona Buhrs, Kaat Arnaert
Dramaturgie: Dries Douibi
Techniek: Gregor Van Mulders, Delphine Dupont
Decor: Jozef Wouters / Decoratelier & Tim Vanhentenryk
Kostuums: Atelier Ad Hoc
Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek Coproductie: d e t h e a t e r m a k e r, Beursschouwburg, De Grote Post, C-Tact
Met steun van Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Het Bos, Kunstencentrum BUDA
Met dank aan: Btissame Bourrich, Merel Van de Gehuchte, Elsemieke Scholte, Karlien Vanhoonacker, Johan Dehollander, Delphine Coërs

speeldata
speellijst
datumuurstadhuis
21/12/201720:30Brusselbeursschouwburg
22/12/201720:30Brusselbeursschouwburg
10/3/201820:00BrusselBeursschouwburg/ locatie Pianofabriek
11/3/201817:00Brusselbeursschouwburg/ locatie Pianofabriek
16/5/201820:30AntwerpenHet Bos
17/5/201820:30AntwerpenHet Bos
28/7/201816:00OostendeTAZ
28/7/201819:30OostendeTAZ
29/7/201816:00OostendeTAZ
29/7/201819:30OostendeTAZ
19/9/201820:00Antwerpendesingel
20/9/201820:00Antwerpendesingel
6/4/201920:00Rotterdam Schouwburg Rotterdam
26/4/201920:00Oostende De Grote Post
29/4/201920:00Amsterdam De Brakke Grond
30/4/201920:00Amsterdam De Brakke Grond

© WANNES CRÉ
© d e t h e a t e r m a k e r

GONDWANA

Gondwana Flyer info

 

 

                                                         Onder constructie

© Aurelie Di Marino
© WANNES CRÉ
© d e t h e a t e r m a k e r

Valley of Saints

Valley of Saints

In een heilige vallei in het noorden van Libanon kijkt een steenrijke zakenman uit over zijn landgoed en schreeuwt naar één van zijn negen Syrische bedienden om koffie. Maak kennis met Ray. Voormalig geheim agent, vliegenier, houtwerker en gepensioneerd vastgoedmagnaat.

Tegenover hem zit wat overblijft van een vrouw die zich in het vlakbij gelegen buurland had aangesloten bij een strijdersgroep, om in een oorlog te vechten die haar meteen na aankomst weer had uitgespuwd. Zij wil terug. Op weg naar haar oude wereld wordt zij door Ray onderschept. Vanaf dat moment ligt haar leven in handen van hij die de verpersoonlijking is van alles wat zij kapot wilde maken. In de discussie die zich tussen hen ontspint vervaagt de grens tussen onschuld en schuld. En misschien zelfs tussen leven en dood.

 

Valley of Saints is een voorstelling van theatermakers Michael Bijnens & Aurelie Di Marino. Ze delen de wil om in de wereld te staan en op zoek te gaan naar de plekken waar de wortels van die wereld door het asfalt heen breken. Twee makers met de hunkering om alles te investeren in verhalen en in het vertellen van die verhalen. Voor Valley of Saints voert het hen naar de vele paradoxen binnen de radicale islam en wat daarvoor doorgaat. Voorafgaand aan de repetitieperiode spraken ze met Syriëstrijders en zochten zij in de binnenstad van Caïro en de buitenwijken van Beiroet naar de meest perverse uitwassen van onze zogenaamd onoverkomelijke beschaving. Tijdens die laatste reis ontmoette Bijnens in een vallei van waanzin en vrede de zakenman waarop Raymond is gebaseerd.

Michael en Aurelie vonden een partner in crime in regisseur en acteur Ruud Gielens die de Egyptische revolutie van dichtbij mee maakte. Muzikant Stalin Abdi en geluidskunstenares Alexandra Cárdenas componeren en spelen.

 

Valley of Saints ging in première op 27 februari 2015 en is een productie van BRONKS en
d e t h e a t e r m a k e r met de steun van C-Mine, Pianofabriek Kunstenwerkplaats.

Dag zonder oordeel

Dramaturg Roos Euwe bezocht een repetitie en maakte die dag enkele aantekeningen voor het programmaboekje van de voorstelling. 

 

 

Het is een koude februaridag in Antwerpen. Ik hoor helikopters vliegen boven de stad. In de trein naar Brussel lees ik over de rechtszaak tegen mensen die verdacht worden van onder andere het aanzetten tot of het plegen van terreurdaden in een land duizenden kilometers hier vandaan. Op weg van het station naar het theater kom ik langs een regeringsgebouw en loop met een boog langs de twee jonge mannen in legerkostuum, elk met een wapen ongeveer zo lang als mijn arm.

 

‘Is dit een gesprek?’ vraagt zij aan hem. Zij zit op een stoel, hij staat ongeveer twee meter schuin voor haar. Ze kijken allebei in mijn richting. Het antwoord op die vraag weten ze waarschijnlijk allebei al. In de repetitie van Valley of Saints die ik bijwoon zie ik twee mensen die hun eigen gelijk tegen elkaar opbieden; twee mensen die tot elkaar veroordeeld zijn. Ze delen de wereld in twee en zien daardoor de zwijgende derde niet staan. Ze delen de wereld in twee en dwingen het publiek om te kiezen. Na de repetitie zegt Ruud tegen zijn tegenspeler Aurelie dat als zij boos wordt, hij zal proberen iets anders te doen, er op een andere manier op te reageren. Hoewel hij het zegt als acteur en niet als zijn personage Ray, zegt het wel iets over wat er tussen de twee personages in Valley of Saints gebeurt. Over de strategieën die ze inzetten om van de ander te kunnen winnen. Anders dan twee acteurs kunnen de twee personages niet uit hun rol stappen. Op het slagveld kan je niet meer twijfelen aan je vijand.

 

Na de repetitie vertelt Aurelie Di Marino dat ze een stuk van de wereld in kaart wil brengen ‘aan de hand van ideeën, ideologieën en vormen van fundamentalisme. In deze voorstelling wilde ik mee redeneren met de underdog: soms nog maar zestienjarige jongeren die naar Syrië trekken, terugkomen en vervolgens direct via een terrorismewetgeving in de bak terechtkomen. Hoe bizar of gewelddadig hun ideeën ook soms lijken, vanuit hier wil ik ze begrijpen. Want als we dat niet proberen, puur uit schrik, wat kunnen we dan nog? Het lastige is dat zodra je de andere kant ziet, alles wat je tot dan toe had bedacht en hoe je het hebt geconstrueerd ineens niet meer klopt. Ik had gesprekken met salafistische strijders en hun ouders en ik zag toen mensen met een heel groot engagement. In Libanon ondervond ik dat het spijtig genoeg een gewelddadig engagement is dat alleen mensen treft.’

 

‘In Caïro had ik eens echt een goed gesprek met een salafist’, zegt Michaël. ‘Hoewel ik het niet met hem eens was, kon ik toch heel goed met hem praten.’ Later zegt hij dat hij de rechtszaak tegen onder meer Fouad Belkacem heeft gevolgd vanaf de publieke tribune. ‘Soms heb ik wel zeven of acht uur achter elkaar geboeid geluisterd. Eerst was ik helemaal mee met de aanklager, mee in het demoniseren van deze mensen, mee in hen willen bestraffen. Vervolgens bij de verdediging draaide ik helemaal naar de andere kant. Als ik de rechter zou zijn van deze zaak, zou ik het echt niet weten.’

 

Die avond lees ik over een stad die er alles aan doet om haar vijanden te verslaan: de condors, de spinnen, de vliegen, de termieten, de houtwormen. Eén voor één moesten de soorten die onverenigbaar met de stad waren ten onder gaan. Toen zelfs de sterkste rattensoort werd verslagen en de mens eindelijk de door hemzelf verstoorde orde in de wereld had hersteld, ontwaakte er een vergeten fauna. Ze kwam tevoorschijn uit kelders, sprong van de kapitelen en dakgoten af en posteerde zich aan het hoofdeinde van hen die sliepen: sfinxen, griffioenen, chimeren, draken, spookherten, harpijen, hydra’s, eenhoorns en basiliken.

© d e t h e a t e r m a k e r

Winterversie #1

Winterversie #1 info

 

 

Onder constructie.

 

Bookers & Hookers artist in residence in Arenberg/ Klepperkes.

© d e t h e a t e r m a k e r
© Jozef Staes

De zomer bibliotheek III

De zomer bibliotheek III tekst

Voor de derde maal op rij heeft d e t h e a t e r m a k e r zijn schouders gezet onder een project dat zich inmiddels van BESTSELLERS via ZOMERBIBLIOTHEEK heeft omgevormd tot BOOKERS & HOOKERS.

 

Speeldata 9 & 10 aug. in Scheld Apen, 16 & 17 aug. in Scheld Apen, 23 & 24 aug. in Scheld Apen en 13 & 14 dec. in Monty

© d e t h e a t e r m a k e r
© d e t h e a t e r m a k e r