Jozef

Jozef Wouters (Scenografie)

scenograaf

Maakte met steun van d e t h e a t e r m a k e r onder meer INFINI 1 -15 (2016) The Zoological Institute for Recently Extinct Species (2013) en Stadium/stadion #5 (2011). Hij werkte mee aan Momentum 2016.

Als autonoom kunstenaar in residence bij Damaged Goods zet hij gedurende vijf jaar verschillende projecten op met als uitvalsbasis zijn Decoratelier in Molenbeek.

(Jozef heeft zelf ook een website met veel foto’s)

Wouters

©LEONTIEN ALLEMEERSCH

Decoratelier is een langdurig project van Jozef Wouters dat vertrekt vanuit een ruimte, het Decoratelier, waar plaats is voor zowel decorbouwers als publiek, discipline overschrijdende samenwerkingen en sociaal experiment. Vanuit een oud fabriekspand bouwt Jozef verder op de voorstelling INFINI 1 – 15 (Kunstenfestival 2016) waarvoor een groep uiteenlopende kunstenaars en opdrachtgevers niet alleen elkaar ontmoetten maar ook de ambachtsmannen, technici, de studenten, stagiairs en de lokale arbeidskrachten die samen hun decors maakten. Door mensen een ruimte te laten delen wordt Decoratelier een niet-tijdelijke werkplaats voor het bouwend zoeken naar de steeds veranderende ruimtes waarin kunst-, denk- en handwerklieden elkaar ontmoeten. Een midden tussen persoonlijk atelier, functionele fabriek, onafhankelijk kunstwerk en verbeeldde ruimte.

 

Decoratelier is gevestigd in de Liverpoolstraat 24, Molenbeek.

© FERRE
© Jozef Wouters

Momentum 2016

Momentum info

Het woord ‘momentum’ verwijst naar een cruciaal kantelpunt, een ogenblik van productieve instabiliteit, een beslissend moment waarop politieke, maatschappelijke of economische machtsverhoudingen kunnen omslaan. Dat is op alle vlak de crux van dit project: de mogelijkheid creëren waarop een momentum kan ontstaan, in één seconde, langzaam gedurende de avond, of pas de volgende ochtend.

 

Op 13 februari 2016 zullen ruim 50 spelers en theatermakers aanwezig zijn in de gangen van deSingel. Niet in de vorm van een klassiek festival voor jong theatertalent, wel in de gedaante van een off space, een tijdelijke, door kunstenaars zelf georganiseerde ontmoetingsruimte, een onverwachte ‘zijweg’ die het publiek kan inslaan naar een tombola, een feest, een live crowdfunding, een club.

 

van en met K.A.K. , BOG., Compagnie Desnor, Bookers & Hookers, Conservatorium Antwerpen drama/ spel, Thomas VerstraetenMarjolijn van der Meer, Cootje Veelenturf, Marie Mignolet en Simon Van Schuylenbergh (KASK), Jozef Wouters, Menno Vandervelde, NONO C, Nelle Hens, Gerard Leysen (Afreux), Pieterjan Volkaert (K.A.K.), Wannes Cré (Het Bos), Wouter Hillaert, Charlotte De Somviele e.a.

© d e t h e a t e r m a k e r

ZOO, Zoologisch institute for Recently Extinct Species

ZOO Zoologisch institute for Recently Extinct Species (tekst)

In het jaar 2011 richtte Jozef Wouters het Zoologisch institute for Recently Extinct Species op (met de steun van Scheld Apen en d e t h e a t e r m a k e r) samen met een groep wetenschappers, activisten en sympathisanten. “WE SHOULD BE ANGRIER THAN WE ARE” las de kunstenaar toen vanuit het manifest. Het project zal kreeg vorm in samenwerking met o.a. Menno Vandevelde, Rebekka de Wit, Bart Vanden Eynde en Freek Vielen.

Sindsdien onderzoek Jozef Wouters de verhalen van uitgestorven dieren en kritieke momenten uit onze natuurgeschiedenis.

Anno 2013 neemt het instituut de verantwoordelijkheid om de ‘de ontbrekende monumentale noordvleugel’ van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel te bouwen. De scenograaf Wouters zal er zijn kijk geven op de keuzes die de mens maakt in de omgang met zijn leefomgeving. Jozef doet dit aan de hand van een uitzonderlijke collectie reconstructies van beelden, verhalen en sleutelmomenten. ‘Een gedurfd project dat het ecologievraagstuk toont zoals we het nog nooit zagen’.

Productie: MennoMichielJozef vzw Coproductie Kunstenfestivaldesarts, KVS, Museum van natuurwetenschappen en d e t h e a t e r m a k e r

Stadium/ Stadion#5

Stadion/ Stadium#5 tekst

 

 

Project ontwerp en uitvoering Jozef Wouters

(Pagina onder constructie)