Lisa

Lisa Verbelen (BOG.)

Toneelacademie Maastricht theatraal performer 2011
T.I.M.E. 2013

Lisa is deel van theatermakerscollectie BOG.
Ze maakte ONE. solo by Lisa Verbelen about all of the things: time, space, light, sounds, objects, organisms, people, feelings and thoughts. (2015) en werkt nu aan ALL.

Ik ga structureren (als beroep). Structureren, op de manier waarop ik er naar kijk, is niet het tegenovergestelde van chaos maar van willekeur.

 

Verbelen

ALL.

ALL. tekst

ALL. is een poging om iets groots (alles) te vatten. Alleen.
ALL. is een onderzoek naar complexiteit en de gedachte dat alles complex is.
Is complexiteit chaos of is chaos complex?
Hoe kan ik chaos structureren?
Hoe leg ik simpel uit dat niks simpel is?
Hoe kan ik complexiteit aanvaarden zonder te verzanden in eeuwige nuance?
Moet het simpeler?

Lisa Verbelen: “ALL. is deel van mijn langer lopend onderzoek naar muziek en vorm, naar alternatieve manieren om muziek te zien.”

Na ONE. solo by Lisa Verbelen (2015) maakt Lisa een tweede solo binnen BOG. Lisa Verbelen is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, afdeling Performance en aan de master muziektheater T.I.M.E. (Koninklijk Conservatorium Den Haag). Door klank, beeld en woorden te combineren zoekt Lisa in haar werk naar manieren om de muzikaliteit van taal te tonen, om muziek als beeld en taal als muziek te horen.

In 2018 ontving Lisa de Operadagen Rotterdam Award voor haar bijdrage aan het genre muziektheater.

 

ONE. solo by Lisa Verbelen werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 en won op het 35ste Fadjr International Theatre Festival 2017 in Teheran de prijs voor Best Vocal Design.

‘In deze betoverende solo zingt Lisa Verbelen vierstemmig een woordeloze partituur over het ontstaan van de wereld en het leven. (…) Via de muziek stelt ze zich open en kwetsbaar op en toont ze zich wederom als een prachtige performer.’
– Juryrapport BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 over ONE. solo by Lisa Verbelen

 

‘Lisa Verbelen is a remarkable musical performer. (…) Her renderings on stage are intimate, lucid, decisive. She calls out the complexity of all things, which is then translated into a comprehensible score for her audience. What she does is imbued with rhythm; an internal beat. It is no exaggeration to say that ‘she’s got it’.’
-The committee of the Operadagen Rotterdam Award 2018.

 

ALL.
Een productie van BOG. en Het Zuidelijk Toneel in coproductie met
d e t h e a t e r m a k e r & deSingel en De Brakke Grond.


Première 27 mei Brakke Grond Amsterdam

Credits

Concept en uitvoering: Lisa Verbelen

dramaturgie: Roos Euwe

eindregie: Suze Milius

lichtontwerp: David de Joode

geluidstechniek: Timo Merkies

decor: Merijn Versnel

zakelijk leiding: Anne Baltus

productieassistent: Frédérique Donker

Een productie van BOG. en Het Zuidelijk Toneel

in coproductie met d e t h e a t e r m a k er & deSingel en De Brakke Grond.

speeldata
speellijst
datumuurstadhuis
22/5/201920:30RotterdamOperadagen Rotterdam
23/5/201920:30Rotterdamoperadagen Rotterdam
24/5/201919:30RotterdamOperadagen Rotterdam
27/5/201920:30Amsterdam De Brakke Grond
28/5/201920:30AmsterdamDe Brakke Grond
9/8/201920:00Den Bosch Boulevard Fesival
10/8/201920:00Den Bosch Boulevard Festival
11/8/201920:00Den Bosch Boulevard Festival
18/9/201920:00Haarlem Toneelschuur
19/9/201920:00Haarlem Toneelschuur
25/9/201920:00Den Haag Theater Spui
27/9/201920:00Groningen Grand Theater
15/10/201920:00Amsterdam Frascati
16/10/201920:00Amsterdam Frascati
13/11/201920:00Antwerpen deSingel
14/11/201920:00Antwerpen deSingel
26/11/201920:00Utrecht Theater Kikker
27/11/201920:00Utrecht Theater Kikker

© BOG.

ALL.

ALL. info

Voor haar nieuwe werk ALL. (2018) werkt Lisa Verbelen dit jaar o.a. een maand in Beiroet, Libanon. ALL. is na ONE. een nieuw onderzoek naar de relatie tussen de klank en vorm van muziek, dit keer rondom chaos, structuur en complexiteit. Lisa verdiept zich momenteel in de chaostheorie.

De chaostheorie blijkt verrassend goed bij mijn werk (en dat van BOG.) te passen, en leert me om nog meer in twijfel te trekken en van perspectief te wisselen en uit te zoomen. Het is inspirerend te bedenken dat uit chaos orde kan komen, dat chaos niet alleen een eindpunt is maar ook een begin.

Beiroet, een andere wereld, een andere structuur, chaos ook. Kijkend naar al deze andere regels en gewoontes en onbevattelijkheden kan ik goed denkstappen maken voor het begin van het denkproces van ALL.. Ik ver-werkte alles wat ik in de stad zag in een soort open residentieplek aan een bureautje in een oud half inzakkend Libanees huis, of op een terras met de plaatselijke kat op schoot, of ergens waar je een vergezicht hebt, voor overzicht.

© FERRE
© BOG.

ONE.

ONE. info

solo by Lisa Verbelen about all of the things: time, space, light, sounds, objects, organisms people, feelings and thoughts.

 

ONE. is een vierstemmig koorstuk, gezongen door één vrouw.
De partituur is vijfenzeventig meter lang.
ONE. is een poging om te laten horen en zien dat alles altijd beweegt.
Een poging om te bevatten hoe het is om één deel te zijn van al die dingen.

 

ONE. is een muzikale solo performance van Lisa Verbelen onder BOG. collectie.
ONE. ging in première op 14 mei 2015 in De Brakke Grond, Amsterdam en speelde sindsdien in Nederland, België, Engeland, Roemenië en Iran.

Lisa Verbelen sprak met dramaturg Roos Euwe tijdens het maken van ONE.

 

“Het maken van een voorstelling is voor mij altijd een reflectie op mezelf en op een oeuvre. Dat geldt niet alleen voor een solo maar ook voor wat we gezamenlijk met BOG. maken. Het verschil is nu dat ik alleen op mijn eigen werk en ideeën reflecteer, en niet met of op die van anderen. Dat is een beperking maar ook een mogelijkheid om heel gedetailleerd te zijn. Hoewel we met BOG. ook gezamenlijk heel gedetailleerd werken, denk ik dat daarin het verschil zit, in het detail. Omdat ik niet eerst idee nog afweeg ten opzichte van andermans ideeën. Omdat ik het niet met anderen hoeft te overleggen kan ik ieder idee doordenken. Ieder klein ding doet ertoe. Wat ik nu concreet doe is heel klein. Ik ben een soort pieler, die zoekt of er 0,2 of 0,3 seconde adempauze nodig is tussen de noten.”

 

Ieder woord heeft een vorm en een klank die met elkaar verbonden zijn. Wanneer Lisa aan de tekst schrijft merk ik dat ze de keuze voor woorden en het ritme van de tekst bepaalt door de woorden uit te spreken. Terwijl in ONE. de woorden niet uitgesproken worden.

Ik vraag Lisa hoe klank en vorm zich tot elkaar verhouden tijdens het componeren van de muziek. “Dat vraag ik me ook af. Het kan niet tegelijkertijd, op klank en vorm componeren, maar je kan wel heel snel wisselen. Ik weeg ze steeds tegen elkaar af. Als ik op een bepaald moment de muziek wil veranderen, heeft dat natuurlijk consequenties voor de tekening, en omgekeerd. Dan weeg ik af of ik de balans tussen de tekening en de muziek goed vind. Ik probeer vorm en klank zo gelijkwaardig mogelijk te laten zijn aan elkaar.”

Welke vorm heeft klank? Zoals het Arabisch schrift een eigen, vormelijke wereld is voor iemand die de taal niet kent, is een notenschrift dat ook. De lijnen waarin Lisa haar muziek schrijft bieden meer openheid, voelen natuurlijker en begrijpelijker aan voor een niet-ingewijde.

 

“Ik zou het een verspilling vinden om in de tijd en ruimte van een theaterbezoek geen stilte, rust of traagheid te bieden. Omdat theater steeds meer de enige plek wordt waar dat kan, waar je door iemand even wordt verplicht tot concentratie. Ik vind dat waanzinnig.”