Thomas

Thomas Verstraeten

Herman Teirlinck Instituut toneel 2007
Sint-Lucas Antwerpen vrije kunsten 2011

Thomas is beeldend kunstenaar, theatermaker, acteur en deel van FC Bergman.
Zijn beeldend werk bestaat uit performances, video’s en installaties geworteld in de publieke ruimte, die door zijn regisserende handeling nu eens een ontmanteling, dan weer een provocatie van menselijke, bijna rituele gedragspatronen uitlokken.

Verstraeten

Familiestraat

Familiestraat

Familiestraat

Familiestraat

WORK IN PROGRESS 2020

 

Onderzoeksproject Thomas Verstraeten.

Voorzien presentatie sept. 2021 in samenwerking met deSingel & d e t h e a t e r m a k e r

Familiestraat

Familiestraat foto

Thomas Verstraeten: Familiestraat gaat over de straat waarin ik woon. Ik wil in 2020 een jaar lang het alledaagse leven in mijn straat inventariseren en beschrijven. Daarna wil ik op zoek gaan naar verbanden tussen wat er in mijn straat gebeurde en wat er op datzelfde moment in de wereld gebeurde. Dit zal resulteren in een grote performance waarin, als in een soort van jaaroverzicht, fragmenten waargebeurde geschiedenis van de Familiestraat nagespeeld worden in een bordkartonnen kopie van diezelfde straat (in bijlage vind je al een paar foto’s van de maquette). Het zal denk ik een verhaal worden van een levendige, maar ook doodnormale woonstraat in één van de meest diverse wijken van de stad, die stilvalt, tot er bijna geen leven meer over is. Om dan, hopelijk, weer uit de doden op te staan. Meer info https://thomasverstraeten.com/work

 

De Parade/ Video

De Parade/ Video (tekst)

 

 

Video bewerking van ATV beeldmateriaal geschoten tijdens De Parade van mannen, vrouwen en diegene die vanuit de verte op vliegen lijken (mei 2017). De video presentatie vond plaats in kader van Antwerpen Barok en zal in 2019 te zien zijn in deSingel.

 

Productie: d e t h e a t e r m a k e r

© deSingel

De Parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken.

De Parade info

is een levende sculptuur van Thomas Verstraeten. Op basis van een zelfverzonnen, maar tevens allesomvattend classificatiesysteem tracht Thomas orde aan te brengen in de chaos van de straat, de stad en bij uitbreiding de wereld.

‘Ik stel me de parade voor als een militair defilé voor de nationale feestdag. Maar in plaats van leopardtanks zijn er bussen en trams, in plaats van para’s en geniesoldaten zijn er straatmuzikanten en brandweermannen, joggers en cricketspelers, junks en hangjongeren, zakenmannen en fashionista’s. De hele stad verzamelt in één beeld, één sculptuur van mensen. In mijn parade lopen geen helden, neen, het zijn mensen zoals u en ik, geplukt van de straat, te voet en op de fiets. Er heerst een soort van ingehouden vreugde want alles en iedereen heeft een plaats. Elk onderdeel heeft een eigen compositie. Op een tribune langs het parcours beeld ik me in dat het publiek zit te kijken naar de voorbijtrekkende stad, in al zijn volheid en al zijn diversiteit. Het is als een prachtige luchtspiegeling, een breekbare utopie.’

De parade is een werk van Thomas Verstraeten met inwoners van de Stad Antwerpen,
geproduceerd door d e t h e a t e r m a k e r, DeSingel en Het Bos.

Een video-installatie van de parade, die Thomas samen met geluidskunstenaar Senjan Jansen maakte, is van 7 tot en met 23 oktober gratis te bezoeken in de Cruise Terminal aan de Ernest van Dijkkaai in Antwerpen, in het kader van het Barokjaar.

 

Meer info https://thomasverstraeten.com/work

speeldata

© Tom Koppens
© AFREUX
© WANNES CRÉ

De

De Nachtwinkel info

Op 13 februari 2016 bouwde kunstenaar en theatermaker Thomas Verstraeten ter gelegenheid van Momentum een nachtwinkel in een vergeten stuk gang van deSingel. Meer dan een realistische kopie is de nachtwinkel een prototype, een tijdelijk monument voor een soort winkel waarvan het bestaan meer en meer onder druk staat. Alle vormelijke, bijna archetypische elementen die een nachtwinkel tot nachtwinkel maken zijn aanwezig. Toch vraag je je af wat er ontbreekt. De stad? De straat? De nacht?

De nachtwinkel nestelt zich als een parasiet in werking deSingel en stelt daarmee een parallelle economie in die de concurrentie aangaat met de verschillende foyers en het Grand Café. Het geeft de bezoekers van deSingel de keuze: een Vedett in het Grand Café of een Carapils uit de nachtwinkel?

Nachtwinkel

© WANNES CRÉ