ZOO, Zoologisch institute for Recently Extinct Species

ZOO Zoologisch institute for Recently Extinct Species (tekst)

In het jaar 2011 richtte Jozef Wouters het Zoologisch institute for Recently Extinct Species op (met de steun van Scheld Apen en d e t h e a t e r m a k e r) samen met een groep wetenschappers, activisten en sympathisanten. “WE SHOULD BE ANGRIER THAN WE ARE” las de kunstenaar toen vanuit het manifest. Het project zal kreeg vorm in samenwerking met o.a. Menno Vandevelde, Rebekka de Wit, Bart Vanden Eynde en Freek Vielen.

Sindsdien onderzoek Jozef Wouters de verhalen van uitgestorven dieren en kritieke momenten uit onze natuurgeschiedenis.

Anno 2013 neemt het instituut de verantwoordelijkheid om de ‘de ontbrekende monumentale noordvleugel’ van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel te bouwen. De scenograaf Wouters zal er zijn kijk geven op de keuzes die de mens maakt in de omgang met zijn leefomgeving. Jozef doet dit aan de hand van een uitzonderlijke collectie reconstructies van beelden, verhalen en sleutelmomenten. ‘Een gedurfd project dat het ecologievraagstuk toont zoals we het nog nooit zagen’.

Productie: MennoMichielJozef vzw Coproductie Kunstenfestivaldesarts, KVS, Museum van natuurwetenschappen en d e t h e a t e r m a k e r