Open Call – Dystopian Days
Open Call – Dystopian Days
Join us in dystopia!
Het afgelopen jaar zag het prospectieteam van detheatermaker, de resonanten, 180 voorstellingen: van work-in-progress tot afstudeerwerk en eerste voorstellingen. Na al dat spioneren is het tijd om iets terug te geven aan de nieuwe makers: wees welkom op onze Dystopian Days!
De Resonanten organiseren 3 workshops waar conversatie en het bestuderen van elkaars praktijk centraal staan. Samen met enkele experts uit het kunstenveld staan we bovendien stil bij de dystopische visie rond mannelijkheid, ecologie en (a)moraliteit, en hoe we naar een utopische blik kunnen evolueren.
De eerste workshop gaat over mannelijkheid en gaat door op 6/2/2025 in Corso.
Hoewel mannelijkheid (met buzzwords als male loneliness en toxic masculinity) hot topics zijn, lijkt zowel het gesprek als de verbeelding ervan op scène uitdagend. Of en hoe mannelijkheid (nog) een plaats heeft op de vloer is een hangende vraag. Laten we die nu eens echt aan elkaar stellen.
Tristan Feyten gaat in gesprek met Willem de Wolf, waarna we samen via de praktijk zoeken naar een utopische visie.
Voor wie? Alle theatermakers – in de brede zin van het woord, van scenografen en dramaturgen tot technici en kostuumontwerpers – in de eerste vijf jaar van hun traject binnen de podiumsector.
de resonanten
deresonanten is een groep makers en culturele werkers met een passie voor cureren, organiseren en dramaturgie, die detheatermaker artistiek bijstaat. In 2024 en 2025 zijn dit Tristan Feyten, Rodrigo Batista en Sezen Atmaca. Hun traject begon initieel met het observeren van alle afstudeerwerken van theatermakers uit Vlaanderen en Nederland, en de daaropvolgende reflectie. Het doel was om de creatieve output van opkomende theatermakers uitgebreid in kaart te brengen, en terugkerende thema’s en patronen te identificeren die het huidige culturele en maatschappelijke klimaat in Vlaanderen weerspiegelen.
Het resultaat van die observatie zijn enkele zeitgeists – tijdgeesten die de podia van opkomende theatermakers vandaag overheersen: van de spanning tussen het openbare en het privéleven tot reflecties over vrouwelijkheid, en van geestelijke gezondheid post-Corona tot sciencefiction, identiteit en healing. Tijdens de Dystopian Days werken we enkele van deze zeitgeists verder uit.
De thema’s
Elke dag verkennen we een ander thema. Kritische reflectie, creatieve verkenning en conversatie staan telkens centraal.
- 6 februari: masculiniteit het verkennen van traditionele en evoluerende visies op mannelijkheid, vaak met kritiek op de toxische aspecten ervan;
- TBA klimaat reflectie over milieuproblemen, ecologische crisis en de relatie tussen mens en planeet;
- TBA (a)moraliteit : hoe je eigen rol binnen grotere sociale (problematische) structuren adresseren? Hoe de agressie van deze systemen vertalen?
Kritische reflectie, creatieve verkenning en conversatie staan telkens centraal.
Waarom is dit nu van belang? In een tijdperk van ecologische crisis, politieke polarisatie en verschuivende verhoudingen tot gender kunnen de concepten van dystopie en utopie ons helpen vooruit te gaan. De dystopische kaders stellen ons in staat om de confrontatie aan te gaan met de wrede realiteit waarin we leven, van de vernietiging van het milieu tot sociale ongelijkheid. Kritiek alleen is echter onvoldoende – het is door de verbeelding en articulatie van utopische mogelijkheden dat we de energie vinden om weerstand te bieden en te transformeren.
Bovendien geloven we in het potentieel van samen maken. We willen ruimte maken om samen te verdiepen en te onderzoeken, los van de concurrentie sfeer die er soms heerst tussen nieuwe makers met dezelfde interesses.
Praktisch
De eerste workshop over mannelijkheid gaat door op 6/2/2025 in Corso, Antwerpen. Resonant Tristan Feyten gaat in gesprek met Willem de Wolf over mannelijkheid en hoe hij dit thema doorheen zijn carrière heeft zien veranderen. In de namiddag gaan we samen de vloer op.
9:30 welkom met koffie
10:00 introductie door detheatermaker
10:30 workshop deel 1
12:30 lunch
13:30 workshop deel 2
15:00 reflectie
15:45 voorzien einde
Inschrijving en selectie
Schrijf je in via dit formulier, ten laatste op 27 januari 2025.
Elke sessie is beperkt tot tien deelnemers. Voor de selectie houden we rekening met ieders affiniteit met het gekozen thema, net als het creëren van een zo divers mogelijke groep. Daarom vraagt het inschrijvingsformulier naar je artistieke achtergrond.